O Nas

Pola Nadziei

Hospicjum to też     życie

Ruszają Pola Nadziei

W tym roku już po raz trzeci Fundacja Palium jest organizatorem Chojnickich Żonkilowych Pól Nadziei.

Akcja Pola Nadziei to ogólnopolskie sadzenie żonkili, zbieranie funduszy dla Hospicjum, a nade wszystko przywracanie nadziei chorym i ich rodzinom.

Żonkil symbolizuje nadzieję, a nadzieja jest jak lekarstwo dla ludzi chorych, nie rzadko osamotnionych w swoim cierpieniu.
W Polsce pierwsze żonkile posadzone zostały w parkach i na rabatach Krakowa jesienią 1997 roku. Warto przypomnieć, że program "Pól Nadziei" stworzony został ponad 50 lat temu przez Organizację Charytatywną, związaną z ruchem hospicyjnym z Wielkiej Brytanii. Jego ideą jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na pomoc osobom znajdującym się w terminalnym okresie choroby nowotworowej, kiedy medycyna pozostaje bezsilna.

Celem akcji "Pól Nadziei" jest:
  • propagowanie postaw altruistycznych, otwartych na drugiego człowieka, zwłaszcza cierpiącego
  • uwrażliwienie dzieci i młodzieży na potrzeby chorych
  • edukacja dotycząca metod pracy z nieuleczalnie chorymi i ich rodzinami i specjalistycznych     środków opatrunkowych.

Pierwszy etap Pól Nadziei rozpoczynamy w październiku, wtedy to w centrum naszego miasta koło Bazyliki sadzimy żonkile, symbole nadziei. Zawsze jest gwarnie, wesoło i uroczyście. W ten sposób wszyscy włączają się w międzynarodowy program pomocy chorym na raka, okazując swoją solidarność z chorymi i wrażliwość na ich potrzeby. Posadzone żonkile wiosną przypominają nam o ludziach, którzy potrzebują naszej pomocy i wsparcia w zmaganiu się z tą ciężką chorobą. Wtedy też wdrażamy nasz roczny program, w którym licznie bierze udział młodzież i dzieci z chojnickich szkół. Na ulicach naszego miasta rozdajemy kwiaty, które zasadziliśmy jesienią, prosząc o wsparcie dla chojnickiego hospicjum. W tym roku Fundacja Palium przygotowała szereg imprez na terenie naszego miasta na które serdecznie zapraszamy :)