W sobotę 31 marca 2007 roku w aulii Wydziału Biologii UW, przy ul. Miecznikowa 1 w Warszawie odbyło się spotkanie podsumowujące III Ogólnopolską Kampanię Hospicjum to też Życie zorganizowane przez Fundację Hospicyjną. I nas nie mogło zabraknąć na tym spotkaniu…

- Udało nam się poruszyć opinię publiczną i pokazać, jak ważnym problemem jest żałoba w wielu jej aspektach - mówi ks. dr Piotr Krakowiak, krajowy duszpasterz hospicjów i pomysłodawca akcji. - W wymiarze praktycznym akcja ta już daje rezultaty, powstają kolejne grupy wsparcia w hospicjach. Do końca roku będzie ich jeszcze więcej.

Jesienna Kampania poświęcona była żałobie. Akcja przyniosła wymierne efekty w postaci powstających grup wsparcia oraz zebrania środków finansowych na tworzenie kolejnych grup i pomoc osobom, które straciły bliskich. Zgromadzone środki pozwolą na realizację celów Kampanii w praktyce. Placówki, które uczestniczyły w akcji, będą mogły skorzystać z bezpłatnych szkoleń, materiałów i funduszy dla osieroconych dzieci

PIERWSZA CZĘŚĆ spotkania - podsumowanie III Ogólnopolskiej Kampanii Hospicjum to też Życie. Podane zostaną informacje o rezultatach akcji, wynikach zbiórki publicznej i wykorzystaniu zgromadzonych środków. Swoje wykłady zapowiedzieli eksperci Kampanii: Anna Dodziuk i Ewa Chalimoniuk.

DRUGA CZĘŚĆ spotkania: prezentacja nowego projektu pt. "Rozwój wolontariatu hospicyjnego", który realizowany będzie w latach 2007-2010. Obejmuje on wyszkolenie i wspieranie koordynatorów wolontariatu dla ośrodków hospicyjnych. Ma na celu usprawnienie codziennej pracy w hospicjach i ośrodkach medycyny paliatywnej poprzez odpowiednie wykorzystanie potencjału, jakim są wolontariusze i przekazanie ośrodkom pomocy dydaktyczno-szkoleniowych dla wolontariatu.

Organizator akcji, Fundacja Hospicyjna, dziękuje wszystkim którzy wsparli Kampanię i zachęca do zapoznania się z rezultatami akcji. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są na stronie: www.hospicja.pl